Velgen voor ecotuning is fun!

Home  >>  nieuws  >>  Velgen voor ecotuning is fun!

Velgen voor ecotuning is fun!

On mei 31, 2013, Posted by , In nieuws, With No Comments

Velgen voor Ecotuningdoor | Marc Klaver

Dankzij fiscale maatregelen is de vraag naar compacte en zuinige auto’s behoorlijk gestegen. De zakelijke rijder kiest voor een model met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot, omdat dit fiscaal gezien gunstiger uitpakt. Hoe lager de uitstoot, hoe lager de bijtelling voor privégebruik. Er is zelfs een categorie auto’s waarvoor slechts 14 procent bijtelling geldt, terwijl er sinds dit jaar ook een groot aantal auto’s in aanmerking komt voor een fiscale bijtelling van 20 procent. Het zijn stimuleringsmaatregelen die effect sorteren, dat is wel duidelijk. En niet alleen de zakelijke rijder let op de kleintjes, maar uiteraard ook de particulier. Die ziet bijvoorbeeld het tarief voor de motorrijtuigenbelasting halveren (en dit was in 2008 ook al gehalveerd!), waardoor de staatskas jaarlijks nog maar een paar tientjes ontvangt voor het gebruik van de auto.

Groen kan ook mooi zijn

Bekende zuinigheidswonderen zijn bijvoorbeeld de BlueMotion-modellen van Volkswagen, de Greenline-versies van Skoda, de Ecomotives van SEAT en de e-modellen van Audi. Dankzij aanpassingen aan de aerodynamica, het motormanagement en de transmissie zijn deze auto’s stukken zuiniger. Een Volkswagen Passat BlueMotion, bijvoorbeeld, haalt een gemiddeld verbruik van 1 op 19,6. En dat voor een auto van dat formaat! En hoe zit het met de velgen en banden? Bijna altijd worden smallere banden met een lage rolweerstand gebruikt, doorgaans in combinatie met stalen wielen / velgen. Erg sexy zijn die exemplaren meestal niet, zodat veel berijders van dit type auto’s op zoek gaan naar een goed alternatief. Mogelijkheden te over. Ook een groene auto mag er toch best een beetje stoer uitzien? En dat hoeft echt niet wezenlijk ten koste te gaan van het verbruik.

Bekijk via onze velgen configurator hoe lichtmetalen velgen onder jouw auto staan.

Nieuwe velgen, dezelfde banden

Wat zijn de alternatieven? Laten we die Passat BlueMotion nog eens als voorbeeld nemen. Die wordt afgeleverd op  banden in de maat 205/55-16, gemonteerd op stalen wielen met doppen. In deze wielmaat is er volop keuze, dus de klant kan gewoon met dezelfde banden blijven rijden. Bovendien zijn de lichtmetalen velgen– het woord zegt het al – ook nog eens lichter dan de stalen exemplaren die de fabriek monteert. Ecotuning is fun!Uiteraard is het ook mogelijk om grotere velgen te monteren. In dit geval zelfs tot 19 inch. Dan gaat wel het brandstofverbruik omhoog, hoewel de invloed van de bestuurder (rijstijl!) daarop nog groter is. Veel belangrijker is het echter om regelmatig de bandenspanning te controleren. Bovendien is het zo dat ook bij brede banden in grote inchmaten al veel is bereikt om de rolweerstand zo laag mogelijk te houden. Hoe dan ook, het is zonder meer mogelijk om een energiezuinige auto aan te kleden met een set mooie velgen, zonder dat dit ten koste gaat van de economische eigenschappen. Groen is goed, groen en mooi nog beter!

Bekijk het totale aanbod van velgen via de velgen zoeker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.